dilluns, 23 de març del 2015

Viatge als campaments: Una oportunitat més per aprendre i per lluitar per al poble sahrauí


  Com sempre a l’entorn de Setmana Santa, s’organitzen vols als campaments de refugiats sahrauís.

Aquestes expedicions no sembla que hagin de ser transcendents i que es quedin amb l’anècdota que famílies catalanes puguin visitar les famílies dels infants que han passat l’estiu amb elles. Però en aquesta aparent trivialitat hi ha una explosió de valors que poden arribar esdevenir contraposats.

Hi ha molts passatgers que viatgen per primera vegada i van carregats d’il·lusió: un valor positiu, però que pot esdevenir negatiu si està fundat en expectatives creades a partir de relats imaginaris. Conèixer prèviament la realitat de la vida quotidiana en un campament de refugiats, en una família refugiada, des d’una font fiable, és una garantia d’èxit, de gaudir de la convivència i de l’hospitalitat sahrauí. Documentar-se prèviament també és important per tal de no fer allò que no cal, és necessari per no danyar en comptes d’ajudar, per poder entendre,  comprendre i compartir, en comptes d’imposar un model aliè de societat i d’hàbits.

Cal, doncs, que els homes, les dones i els infants que vagin en aquests viatges es despullin de fantasies i que es vesteixin de realitat abans d’emprendre el vol. Als campaments de refugiats sahrauís, s’hi ha d’anar informats i amb la consciència oberta per aprendre molt, moltíssim.

Un altre tema que cal resoldre és que aquests vols acaben essent innocus, poc fructífers, no generadors de solidaritat. A vegades, només esdevenen un intercanvi de vivències i sensacions personals i prou: lamentable, individual, personal, egoïsta i gens solidari. Un viatge als campaments sense que es tradueixi en una posterior implicació activista és un viatge inútil.

Els viatges han de servir per consolidar el compromís en lluitar per canviar la dura realitat que pateix el poble sahrauí, les famílies, els infants, les amistats sahrauís. Cal una actitud personal activa, col·laborant i participant en les activitats del moviment solidari amb el poble sahrauí, donant-li suport, sumant esforços. Cal lluitar decididament en tots els àmbits socials i polítics per tal que el poble sahrauí pugui celebrar un referèndum d’autodeterminació just i amb llibertat per tal de decidir el seu futur, cal denunciar les contínues violacions dels drets humans als territoris ocupats pel Marroc i l’explotació dels recursos naturals del Sàhara Occidental, cal denunciar l’actitud poc eficient de l’ONU i inoperant de la MINURSO i la connivència de la Unió Europea i del govern de l’Estat espanyol.

Molts dels i les visitants als campaments de refugiats només es queden amb l’anècdota, amb la part afectiva, sense compromís de lluitar per a aquelles persones que els han acollit amb els braços oberts, amb hospitalitat sahrauí. Cal reflexionar, doncs, sobre la utilitat d’aquests viatges, sense perdre l’esperança que de cada vol neixin gent compromesa, implicada, prosahrauí i activa.



Març 2015

Article: Federació ACAPS
Foto: Jordi Martinez